IFR World Championship 2012 - Rottweil

26.08.2012 08:29

MS Rottweil 2012

25. – 26.8. 2012

 

            Ve čtvrtek 23. srpna 2012 jsme se s Luckou B. vydaly na dámskou jízdu směr Rottweil v Německu, kde se letos konalo mistrovství světa. Jely jsme fandit Honzíkovi (výcvikáři pobočky) a taky všem ostatním psům a psovodům z českého týmu.

            Po necelých 9 hodinách (z toho jsme 2 hodiny spaly na odpočívadle – to aby si někdo nemyslel, že jsme jely na zpátečku) jsme byly na místě. Bloudily jsme jenom malinko, protože navigátor (já), trošku přivřel očka a sjely jsme někam kam jsme ale vůbec nechtěly J

            V pátek byly celý den tréninky – celkem bylo na co koukat. Na místě jsme se sešli ještě s několika kamarády a pozdravili jsme český tým J Nejvíce jsme se samozřejmě těšili všichni na trénink české republiky J Ten začínal v 13:00. Vše probíhalo hladce a tak to vypadalo, že se můžeme těšit na moc pěknou podívanou.

            Večer kolem 17:00 proběhlo slavnostní zahájení mistrovství světa nástupem všech týmů. Bylo to pěkné, hrála hudba a závodníci nastupovali podle abecedního pořadí  spolu se psy. Někteří – švédi, rakušáci a myslím, že i finové měli dokonce i oblečení pro psy v národních barvách. Následovalo rozlosování, kde si naši závodníci vylosovali místa: Jan Kuncl – startovní číslo 9, Zuzana Marthalerová - startovní číslo 23,  Jiří Janoušek - startovní číslo 32 a Jiří Marek - startovní číslo 45. To znamenalo, že Jan Kuncl a paní Marthalerová šli v sobotu na poslušnost a obranu a v neděli na stopu a Jiří Marek s Jiřím Janouškem právě naopak – v sobotu stopu a v neděli poslušnost a obranu. Páteční večer jsme šli brzy spát, protože nás přemohla únava z cesty a z nových zážitků J 

            V sobotu ráno jsme se přesunuli na stadion a s malými přestávkami na oběd a nákupy u místních stánků jsme sledovali závod a jednotlivé výkony. Honzík byl na poslušnosti s Arcem (Canibalem) moc úspěšný, poslušnost vypadala živě, energicky a vesele. My jsme u Honzíka ani nic jiného nepředpokládali J Kluci si vysloužili za svůj výkon celkem 96 bodů. Poté následovala obrana, na které kluci dostali celkem 91 bodů.

            Zuzana Marthalerová absolvovala pěknou poslušnost a pěknou obranu, bohužel nám přišlo, že rozhodčí ji dost poškodil v obou disciplínách L Za poslušnost 91 a za obranu 90 bodů. Z tohoto hodnocení jsme byli trochu rozladěni, nejenom kvůli tomu, že paní Marthalerová startovala za Českou republiku, ale proto, že výsledek se nám nezdál objektivní.

            Sobotní stopy dopadly né úplně podle našeho očekávání pan Marek 43 bodů a pan Janoušek jen 2body. Terén se velmi vzdáleně podobal avízované hlíně – bohužel z hlíny trčely klacky (asi suchá kukuřice) do výšky cca 30cm L. Bohužel si tedy Varon vysloužil pouze 2 body.

            Sobotní večer byl slavnostní, konal se takový malý mejdan v hale pod stadionem. My jsme se ho ale nezůčastnili a raději jsme si udělali piknik v trávě J I tak jsme se bavili dobře J Večírku se zúčastnila převážná většina naší české skupiny a tak bylo jistě o zábavu postaráno i bez nás.

            Nedělní ráno probíhalo trochu v duchu rychlého úprku na stadion. Poslušnost totiž nastupoval člen českého týmu Jiří Janoušek už v brzkých ranních hodinách. Ještě byla rosa a sluníčko se schovávalo za stadionem J jaká romantika J

            Jirkova poslušnost vypadala pěkně, mysleli jsme, že bude adeptem na hodně bodů. Tedy do té doby než došlo na házení aportu přes překážky. Bohužel byla činka mokrá od ranní rosy a asi i nočního deště a tak se Jirkovi nepovedlo ji hodit úplně podle představ, rozhodčí ho nechal hod opakovat, ale znovu se nepovedlo. Jirka tedy opravil hod potřetí a konečně se zadařilo. Bohužel se situace opakovala i na áčku, kde již Jirka hod neopakoval a Varona vyslal k čince, která ležela mimo osu překážky, Varon tedy áčko oběhl a Jirka tak přišel o body za tento cvik. Bohužel, ale i tak si vysloužil 73 bodů. Obrana, která následovala po poslušnosti vypadala dobře a Jirka s Varonem za ní dostali 90 bodů. V odpoledních hodinách nastoupil na poslušnost a obranu Jiří Marek s Goranem. Poslušnost pěkná celkem za 80 bodů a obrana velmi pěkná za 96 bodů! (je to stejný počet bodů, za jaká byl udělen titul nejlepší obrana mistrovství světa).

            Nedělní stopy jsme prožívali velmi intenzivně, podle dosaženého počtu bodů jsme měli dva adepty na velmi dobré umístění. Zuzka s Kirké a Honza s Arcem. Nakonec přišla šťastná zpráva, že Honzík odstopoval za 93 bodů a Zuzana za 96 bodů. Měli jsme velkou radost a hned jsme začali počítat body, jak to s našimi závodníky vypadá.

            Celé odpoledne probíhalo v duchu běhání k výsledkové listině a zpět na tribunu. Bohužel se tentokrát neukázala pověstná německá preciznost a body byly doplňovány velmi pomalu. Body za stopu Honzíka a jedné závodnice, která nás velmi zajímala se na výsledovce objevily až těsně před vyhlášením. O to větší jsme měli radost, když jsme se dopočítali výsledku 280bodů u Honzy s Arcem a 277bodů u Zuzany a Kirké.

 

Závěrečné pořadí tedy bylo:

3. místo: Jan Kuncl – Arco Fei z Benáteckého dvora (93-96-91)

8. místo: Zuzana Marthalerová - Kirké Ballotada (96-91-90)

31. místo: Jiří Marek - Goran od Syrůvky (43-80-96)

42. místo: Jiří Janoušek – Varon vom Herrenholz (2-73-90)

 

            Nejlepší poslušnost měl Jan Kuncl. Ještě jsme počítali s třetím místem pro družstva, ale bohužel třetí místo bylo uděleno Itálii, doposud nevím proč, protože naše družstvo mělo součet tří nejlepších bodů vyšší, než Itálie. Třeba používají na určení pořadí jinou metodiku.

I tak to byl velký úspěch mát dva závodníky v první desítce, z toho jednoho přímo na bedně!

            Závěrečný ceremoniál + vyhlášení vítězů bylo opravdu pěkné, snad ještě trochu atmosféru umocňovalo to, že náš závodník stanul na stupních vítězů.

            Nakonec i náš šampusový dárek udělal radost všem, kteří stáli na bedně J A náš původní záměr udělat šampusovou sprchu našemu Honzíkovi vzala za své výherkyně MS Italka - Greta Marani.

            Tímto bychom chtěli poděkovat za reprezentaci naší země všem zúčastněným, všem fanouškům za podporu našich závodníků a hlavně Honzíkovi za bezvadný výkon J

 

GRATULUJEME a přejeme mnoho dalších úspěchů!

Foto zde

                                                                                                                           Míša Zubíková

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode